Pozytywne emocje
Wiele
razy spotkałam się z osobami, które zachęcały mnie do opisania mniej lub więcej
znanych miejscowości, po których oprowadzam jako przewodnik. Od kilku lat na
moim prywatnym profilu na FB codziennie publikuje zdjecia miast, lokalnych dań,
restauracji i przede wszystkim ciekawych ludzi, których mam szczęście poznawać.
Czułam, że jeszcze mi malo i dodałam stronę w języku polskim Licencjonowany
przewodnik region Emilia Romagna gdzie też staram sie aktywnie udostępniać
zdjęcia i anegdoty o „moim” regionie, w którym zamieszkałam ponad dwadzieścia
lat temu. Dzisiaj ponownie poczułam napływ pozytywnej energii, no i właśnie
pisze pierwszy wpis do nowego blogu! J Mam nadzieję, że podołam wyzwaniu. W końcu
codziennie gdzieś jestem, codziennie jadam i popijam dobre regionalne wino i w
ten sposób zbieram materiał.
Emilia
Romagna to region zróżnicowany geograficznie, kulturowo i przede wszystkim
kulinarnie. Zazwyczaj turyści tłumnie przejeżdżają przez Bolonię w drodze na południe
Włoch, czasami zatrzymują sie w drodze na Riwierę żeby zobaczyć mozaiki w
Rawennie, Łuk Augusta w Rimini, czy wejść na górę Tytana w San Marino. Panowie
są zainteresowani wyścigowymi samochodami produkowanymi w okolicach Modeny, a wszyscy
wiedzą, że w Parmie jest wyśmienity parmezan i szynka.
Super! Czuję, że będzie
tu tłoczno ;)
A
żeby uczcić ten pierwszy wpis, wypiję za was kieliszek wybornego lokalnego
wina!
Do
szybkiego spotkania J
Commenti
Posta un commento